Darmowa dostawa przy zakupach za min. 199zł

Air fryer – co można w nim zrobić? Polecane przepisy na każdy dzień

27 marca, 2025 | Bez kategorii

Gotowanie we frytkownicy beztłuszczowej to sztuka dostępna absolutnie każdemu. Zdradzimy ci, jak używać Air Fryer, pokażemy przepisy na dania fit na śniadanie, obiad i kolację, podpowiemy, jak kreatywnie wykorzystać frytkownicę i dlaczego warto z nią eksperymentować. Pamiętaj, że nasze Air Fryer przepisy to inspiracja, możesz je modyfikować!

Air Fryer – jak działa i dlaczego warto go mieć?

Czym jest urządzenie o enigmatycznie brzmiącej nazwie Air Fryer? To frytownica beztłuszczowa, ale od razu spieszymy z wyjaśnieniem – frytkownica służy nie tylko do robienia frytek. To nazwa raczej umowna, bo w rzeczywistości Air Fryer jest pomocny przy smażeniu, pieczeniu i grillowaniu bardzo różnorodnych produktów – warzyw, mięs, ryb, owoców morza. We frytkownicy beztłuszczowej można też piec ciasta. Mamy na to dowody i przepisy po polsku na gotowanie w Air Fryer.

Skoro nie tłuszcz, to jak działa Air Fryer? Obróbka termiczna jest możliwa dzięki cyrkulacji gorącego powietrza w komorze opiekania. Ta metoda pozwala na przyrządzanie chrupiących warzyw i soczystych mięs bez dodatku tłuszczu lub z bardzo minimalną jego ilością – np. zamiast wkładać frytki do głębokiego oleju, wystarczy je delikatnie nim skropić.

Dlaczego warto mieć Air Fryer?

Łatwość obsługi, szybkość działania i prostota czyszczenia to trzy zalety, którym trudno się oprzeć. Air Fryer jest idealnym urządzeniem dla osób, które stawiają na maksymalne uproszczenie prac kuchennych, przy jednoczesnym przyrządzaniu fit posiłków. Tu Air Fryer jest bezkonkurencyjny – jedzenie w nim przygotowane jest nie tylko smaczne, ale i niskokaloryczne. A przy tym przepisy na dania z Air Fryer są naprawdę proste.


Czy Air Fryer jest zdrowy? Zalety gotowania bez tłuszczu

Na początek zdefiniujmy, co to znaczy „zdrowy” w odniesieniu do urządzenia Air Fryer.

O zdrowym gotowaniu mówimy wtedy, gdy produktu poddane obróbce termicznej zachowują wartości odżywcze (mikro i makroelementy) oraz są niskokaloryczne. Air Fryer w jednym i drugim przypadku mówi: „tak”. Możliwość przygotowywania potraw bez konieczności ich głębokiego smażenia eliminuje z diety tłuszcze nasycone i trans, co znacząco zmniejsza ryzyko chorób serca, problemów z utrzymaniem optymalnego poziomu cholesterolu i nadwagi. Beztłuszczowe gotowanie to też gotowanie niskokaloryczne, co każdemu wyjdzie na zdrowie i już w tym kontekście można powiedzieć, że Air Fryer jest zdrowy.

To nie koniec zalet. Gotowanie według przepisów na Air Fryer jest znacznie szybsze niż w tradycyjnych garnkach i rondelkach. Krótszy czas gotowania przekłada się na mniejszą utratę wartości odżywczych.

Reasumując: Air Fryer jest zdrowy, a przyrządzanie w nim potraw to sposób na zdrowe odżywianie dla całej rodziny. Przy tym gotowanie w Air Fryerze jest naprawdę proste, zajmuje niewiele czasu i redukuje liczbę użytych naczyń, a więc i zmywania jest zdecydowanie mniej.

Air Fryer – przepisy na śniadanie

Śniadanie nazywane jest najważniejszym posiłkiem dnia, ale prawda jest taka, że rzadko o nim myślimy w ten sposób. W założeniu ma być szybkie, smaczne i sycące – w porannym biegu nie oczekujemy więcej. I właśnie Air Fryer i przepisy na śniadanie z niego mogą przyjść z pomocą. Dzięki nim poranny posiłek nie będzie na szybko zrobioną kanapką. Oto co może zrobić dla ciebie Air Fryer na śniadanie:

Chrupiące grzanki – wystarczy, że lekko spryskasz pieczywo (najlepiej tostowe, ale jak nie masz, to nic nie szkodzi) oliwą i posypiesz ulubionymi ziołami. Kilka minut opiekania i gotowe. Na tak przygotowane grzanki możesz położyć ulubione dodatki – sery, wędliny, pasty, warzywa itp.

Mini omlety z warzywami – wymieszaj jajka z dowolnymi warzywami – jeśli stawiasz na wersję wytrawną, może to być cebula ze szpinakiem, w łagodniejszej sprawdzą się pomidory i papryka. Opiekaj przez kilka minut w małej foremce.

Placki bananowe – zmiksuj banany z jajkami i płatkami owsianymi, żeby otrzymać gęstą konsystencję. Smaż bez tłuszczu do zrumienienia.


Air Fryer – przepisy na obiad i kolację

Dania obiadowe i ciepłe kolacje to najlepsza okazja, by docenić możliwości frytkownicy beztłuszczowej. To wręcz niesamowite jak szybko i łatwo przygotuje dla nas to wszystko, co do tej pory trzeba było robić w garnkach, rondelkach i na patelniach, osobiście nadzorując cały proces obróbki termicznej. Air Fryer ma tę dodatkową zaletę, że jest całkowicie samodzielny. Obiad robi się sam, wystarczy przygotować produkty, włożyć je do środka i ustawić parametry pracy urządzenia.

Przepisy na dania z Air Fryer na obiad i kolację:

Chrupiące nuggetsy z kurczaka – klasyka, ale tym bardziej nie może ich zabraknąć w tym zestawieniu. Nuggetsy robi się bardzo łatwo. Kawałki kurczaka obtocz w jajku i bułce tartej wymieszanej z przyprawami. Obowiązkowo pamiętaj o soli, inne przyprawy dodaj według uznania – np. ostrą paprykę, jeśli lubisz nuggetsy chili lub tymianek, jeśli stawiasz na łagodne smaki. Opiekaj w urządzeniu rozgrzanym do 195°C około 10 minut. Gotowe nuggetsy powinny się przyrumienić.

Pieczony łosoś – sam w sobie bardzo tłusty, więc usmażenie go byłoby zbrodnią na zdrowiu. Łosoś jest rybą morską, zawiera duże ilości Omega-3 i warto włączyć go do diety, ale trzeba to zrobić w mądry sposób, na przykład piekąc go w Air Fryerze. To bardzo proste – skrop łososia sokiem z cytryny, posyp ziołami (łosoś lubi się np. z koperkiem) i piecz w temperaturze 160°C przez około 15 minut. Gotowy łosoś delikatnie zmieni kolor.

Pałki kurczaka z grillowanymi warzywami – szybkie, smaczne i przez wszystkich lubiane danie teraz może być jeszcze lepsze. Pałki posól, obsyp przyprawami, skrop sokiem z cytryny i odstaw na 20 minut. W tym czasie przygotuj warzywa do grillowania, np. cukinię, paprykę, cebulę, bakłażany, szparagi. Skrop je oliwą z oliwek i posyp ziołami prowansalskimi. Pałki kurczaka włóż do frytkownicy i ustaw opiekanie na 30 minut w temperaturze 180°C. W połowie opiekania dodaj warzywa. Gotowe warzywa powinny być miękkie i przypieczone z wierzchu, kurczak soczysty i chrupiący.


Air Fryer – przepisy fit – zdrowe dania na każdy dzień

Air Fryer to beztłuszczowa frytkownica zacznijmy więc od frytek. Tradycja nakazuje robić je z ziemniaków, ale nie jest to obowiązek.

Frytki w Air Fryerze można zrobić z dowolnych twardych warzyw. Poza ziemniakiem będzie to np. burak, rzepa, marchew, seler, biała pietruszka. Sposób przyrządzenia w każdym przypadku jest taki sam. Warzywa kroimy w słupki, skrapiamy olejem lub oliwą z oliwek, lekko solimy. Można dodać ulubione przyprawy. Czas opiekania to 30 minut w temperaturze 180°C.

Kotleciki z ciecierzycy – najlepiej do tego celu użyć ciecierzycy z puszki, ale jeśli masz chęć, możesz kupić suche ziarna i ugotować. W takim wypadku pamiętaj o ich uprzednim namoczeniu.

Ciecierzycę zmiksuj z cebulą (proporcje są zależne od preferencji smakowych, jeśli nie lubisz cebuli, możesz w ogóle pominąć ten składnik) i przyprawami, dodaj mąkę i jajko, żeby składniki się połączyły. Konsystencja gotowej masy powinna przypominać tę na tradycyjne kotlety mielone. Formuj z niej niewielkie kotleciki i piecz we frytkownicy przez około 10 minut w 180°C.

Air Fryer – przepisy na ciasta i desery

Słodkie, pyszne, a do tego błyskawiczne – takie właśnie desery fit możesz zrobić z pomocą Air Fryer.

Zapiekane jabłka – przekrój jabłko wzdłuż w górnej części, wyjmij gniazdo nasienne i wypełnij owoc miodem. Piecz około 10 minut w temperaturze 180°C. Gotowe jabłko powinno być miękkie i słodkie. Do miodu można dodać cynamon. Dla wygody użyj wkładów papierowych do frytkownicy beztłuszczowej.

Sernik w kubku – błyskawiczne ciasto znane z mikrofalówki, można je zrobić także we frytkownicy beztłuszczowej. Zamiast kubka użyj małej foremki. Do ciasta będziesz potrzebować 200 g twarogu, łyżkę mąki, łyżkę cukru (możesz dodać dwie, jeśli sernik ma być słodki), łyżkę mąki ziemniaczanej, łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany, szczyptę soli. Wszystkie składniki połącz i przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki. Czas pieczenia tego ciasta we frytkownicy to około 20 minut w temperaturze 160°C.

Dlaczego warto eksperymentować z Air Fryer?

Air Fryer jest bardzo intuicyjnym urządzeniem, a dzięki wbudowanym programom mogą z niego korzystać nawet osoby, które są totalnymi laikami w kuchni. Nie znaczy to jednak, że trzeba się ściśle trzymać gotowych receptur, temperatur i czasu opiekania. To właśnie eksperymenty kulinarne sprawiają, że twoja kuchnia żyje! Nie bój się zmieniać składników, używać innych przypraw, piec dłużej lub krócej, zmieniać temperaturę opiekania. Nic złego nie ma prawa się stać – nawet jeśli twoje danie nie będzie perfekcyjne, zyskasz cenne doświadczenie, które wykorzystasz następnym razem. Pamiętaj, że trening czyni mistrza, także przy przyrządzaniu posiłków w Air Fryerze.

Administratorem danych osobowych jest Manta Spółka Akcyjna w Warszawie. Szczegóły jak przetwarzamy Twoje dane znajdziesz w naszej polityce prywatności.

Wybierz pola do wyświetlenia.
  • SKU
  • Cena
Kliknij poza obszar aby zamknąć porównywarkę
Porównaj